Meneer de Uil op Finca Serrato

De uil der uilen, de Oehoe of Bubo Bubo, houdt zich ook op in de omgeving van Finca Serrato. Je ziet ze zelden maar het mannetje laat vooral in de winter, ’s nachts tijdens de najaarsbalts, zijn imposante Oehoe-roep horen.

Eén keer heb ik zelf geluk gehad er een te zien vliegen toen ik bij de ruïne aan de overkant van het dal was. “Zien” overvliegen, want je hoort ze niet. Omdat de uil voornamelijk ’s nachts jaagt zijn de vleugels zo gevormd dat ze geen geluid maken tijdens het vliegen, en het lijkt wel een geest die overzweeft. Mijn ervaring werd meestal met een meewarige, ongelovige blik ontvangen, maar een paar weken geleden is de uil gelukkig ook gesignaleerd door gasten.


uil 1De Oehoe is door zijn grootte, zijn massieve lichaam en dikke kop met geen andere uilensoort in Europa te verwarren. Het is een van de grootste uilensoorten ter wereld met een hoogte van zo’n 70 cm., een spanwijdte tot 190 cm. (!) en de wijze vogels kunnen wel een leeftijd bereiken van 70 jaar. Kenmerkend aan het gezicht van de oehoe zijn de grote ogen en de vaak lange oorpluimen, die worden gevormd door een groepje veren die door een aparte spier op het hoofd worden bewogen. De oren bevinden zich niet bij deze oorpluimen maar aan de zijkant van de kop, en zijn asymmetrisch, niet op dezelfde hoogte. Daardoor kan hij uitstekend afstanden inschatten.

Oehoes zijn, in tegenstelling tot andere uilen, niet dagblind, en zien dus ook goed overdag. De ogen zijn heel lichtgevoelig en kunnen ‘s nachts uitstekend zien. De ogen kunnen niet bewegen in de oogkassen. Maar de oehoe heeft 14 halswervels en kan daardoor de kop volledig naar achter draaien. Door de combinatie van een bijzonder goed gehoor en zicht kan de oehoe kleine prooien van veraf opsporen.

De oehoe is een echte opportunist als het om voedsel en broedgedrag gaat. Mensen die nabij oehoe-nesten wonen, spreken van een dier ‘dat alles wegvangt dat in de nabije omgeving te halen valt’. Ze leven van onder andere muizen, ratten, konijnen, egels, vissen(!), hazen, patrijzen, duiven, eenden, hagedissen, slangen,, kikkers, marterachtigen en jonge vossen.

uil 2

 

Advertenties

Over serrato99

Owner of B&B Finca Serrato in Malaga , Spain
Dit bericht werd geplaatst in Appartement in Malaga, B&B Finca Serrato, B&B in Andalusie, vakantie in andalusie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s