De Johannesbroodboom

De JOHANNESBROODBOOM, van Johannes de Doper tot Woelratten, tot Griekse gewichten, tot Chocolademelk…

algarrobo 1

Op een meter of 6 vanaf de veranda staat een enorme boom, de Algarroboboom of, in het Nederlands, Johannesbroodboom. Een paar jaar geleden ontdekten we, dat er aardig wat ronde ratjes door de boom renden en dat was een koddig gezicht. Het leek wel of ze tikkertje speelden. De ratjes bleven in en onder de boom en leken zich absoluut niet te interesseren voor het huis of de keuken. Geen reden voor actie dachten we in eerste instantie, maar begonnen ons daarna af te vragen wat de gasten er van zouden denken. Uiteindelijk hebben we toch maar besloten om er iets aan te doen en hebben we jaren geen rat meer gezien.

Toen ik het verhaal aan mijn buurman vertelde legde hij mij uit dat die rattensoort nu eenmaal bij die boom hoort, een soort symbiose. Woelratten & woelmuizen knagen aan de zachte ondergrondse plantendelen van onder andere vruchtbomen. Een lichte vorm van spijt van de ratteneliminatie, maar momenteel zijn de eerste ratjes weer door de boom aan het rennen.

algarrobo2

De boom staat momenteel in bloei en (mede) doordat er nu weinig andere planten en bloemen in bloei staan, gonst het van de bijen. Van ’s morgens tot ’s avonds zijn ze zeer actief en het lijkt alsof je vlak bij een paar bijenkorven staat, maar gelukkig blijven ook deze beestjes in de buurt van de boom.

De bloemen verschijnen in kleine pluimen en zijn onopvallend, zes tot tweeëntwintig mm lang. De bomen hebben eenslachtige bloemen (alleen mannelijke bloemen of alleen vrouwelijke bloemen) en de verschillende geslachten groeien op verschillende bomen. Insecten (bijen en vliegen) zorgen voor de bestuiving.

De boom bij Finca Serrato is mannelijk en draagt helaas dus geen vruchten. De peulen worden in Zuid- Europa vaak als veevoeder gebruikt. In barre tijden werden ze ook door mensen gegeten. De peulen bevatten veel suikers en het eten ervan heeft een laxerende werking.

De naam komt van de overlevering dat Johannes de Doper deze peulen zou hebben gegeten. De boom wordt ook carobeboom genoemd, wat via het Spaans (algaroba) afgeleid van het Arabisch kharoub.

De bonen uit de peulen zijn rijk aan eiwitten. Zij worden tot meel gemalen, waarmee kan worden gebakken. Ook wordt dit meel gebruikt als vervanger van chocolade, door het te mengen met koude of warme melk.

De peulen bevatten vijf tot vijftien zaden. De oude Grieken ontdekten, dat de bonen vaak een identiek gewicht hadden. Daarom werden de bonen gebruikt bij het vergelijken van gewichten. Zo ontstond de naam karaat, een gewicht dat ongeveer overeenkomt met 200 milligram. Later werd dit begrip gebruikt bij goud en edelstenen.

algarrobo 3

Waar kunt u ze vinden?

Zij komen daarom in Spanje en Portugal alleen langs de kust voor. Toch is Spanje de grootste producent van de peulen, maar ze worden nu ook commercieel verbouwd in Australie.
In de Hortus staat de Johannesbroodboom in het Subtropische deel van de Drie- Klimaten Kas, direct rechts van de ingang. Onder de boom staat een bankje, zodat u rustig naar de boom kunt kijken.

http://www.fincaserrato.com

Advertenties

Over serrato99

Owner of B&B Finca Serrato in Malaga , Spain
Dit bericht werd geplaatst in Appartement in Malaga, B&B Finca Serrato, B&B in Andalusie, Sabor a Malaga, vakantie in andalusie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s