De schijfcactus

Na een droge periode lijkt de Opuntia of SCHIJFCACTUS op wat stukken karton.
Na een regenbui duurt het nog geen dag (!) voordat de plant zich weer helemaal heeft volgezogen.

Opuntia is een geslacht dat behoort tot de cactusfamilie (Cactaceae). Deze cactussen worden in het Nederlands schijfcactus of vijg(en)cactus genoemd. In het groeiseizoen worden nieuwe schijven gevormd die vaak voorzien zijn van rudimentaire bladeren.

cactus 1

De oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komende cactussen worden gekweekt voor hun eetbare cactusvijgen en de jonge schijven die als groente worden gebruikt.

Omdat de cochenilleluis (Dactylopius coccus) op de schijfcactus voorkomt wordt de schijfcactus ook gebruikt voor de productie van kleurstoffen. De cochenilleluis levert een rode kleurstof op. Nu worden in Peru, Mexico, Chili en op de Canarische Eilanden nog steeds cactussen voor dit doel geteeld. De kleurstof E120, Karmijn of Cochenille, die in veel voedingsmiddelen wordt verwerkt, is van de cochenille-schildluis gemaakt. Deze kleurstof wordt o.a gebruikt in Martini.

cactus 2

De vruchten van de cactus zijn in de nazomer rijp en zijn heerlijk. Je moet wel even leren hoe je de prikkelige buitenkant moet verwijderen. Een cactusvrucht uit de koelkast is een uitstekende dorstlesser.

cactus 3

Advertenties

Over serrato99

Owner of B&B Finca Serrato in Malaga , Spain
Dit bericht werd geplaatst in Appartement in Malaga, B&B Finca Serrato, B&B in Andalusie, Sabor a Malaga, vakantie in andalusie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s