Een Lynx op Finca Serrato?

Dat nog net niet maar herhaaldelijk wordt er aan de kust van de Axarquía een lynx gesignaleerd (en gefotografeerd). Die hoort daar natuurlijk helemaal niet thuis en hoort noordelijker te zitten in de Sierra Morena…

(het voornaamste reservaat voor de lynx ter wereld), de natuurparken van Cardeña en Montoro, en het Parque nacional de Doñana en omgeving.

De Iberische lynx ziet eruit als een kleinere versie van de Euraziatische lynx, met slechts de helft van zijn grootte.

Ze hebben de voorkeuren van de lynx onderzocht wat betreft zijn leefomgeving en dit toonde aan dat de lynx niet gek is op gecultiveerd gebied en aanplantingen met exotische bomen (eucalytus / pijnbomen). Waarschijnlijk is dat omdat daar de konijnen schaars zijn. De Iberische lynx is namelijk de enige vleeseter die specialist is in konijnen. Hij eet ook wel hoefdieren, patrijzen, kleine zoogdieren en vogels, maar zijn voedsel bestaat voor het grootste deel (90 %) uit konijnen.

En daar zit ook een probleem. Door de ziekte myxomatose is het aantal konijnen in Spanje drastisch afgenomen en wordt het voedsel van de Lynx schaars. Wellicht is dat reden om andere gebieden op te zoeken zoals de kust van de Axarquía.

 

Verder wordt de lynx bedreigd door inperking van zijn leefgebied door infrastructuurwerken en cultivering, waardoor de genetische uitwisseling wordt bemoeilijkt en uiteraard helpen de jacht en het stropen ook een handje mee.

Alleen de populatie in het zuiden van Spanje ( 3 verschillende populaties) is levensvatbaar en bestaat uit enkele honderden exemplaren. De populaties in andere delen van Spanje zijn veel kleiner en daardoor minder levenskrachtig door het gevaar van inteelt.

Gelukkig wordt er tegenwoordig veel aandacht besteed aan het fokken in gevangenschap. De twee belangrijkste doelen hiervan zijn het verzekeren van het genetisch materiaal, en om in de toekomst nieuwe populaties uit te zetten in andere gebieden.

Advertenties

Over serrato99

Owner of B&B Finca Serrato in Malaga , Spain
Dit bericht werd geplaatst in B&B Finca Serrato, B&B in Andalusie, mountainbiken in andalusie, vakantie in andalusie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s