De Spaanse Keizerarend

De Keizerarend is vooral GROOT, erg GROOT. De vogels worden 80 cm lang, met een vleugelspanwijdte van 1,9 tot 2,2 m. (!), en hebben een gewicht van 2,8 tot 3,5 kg.

Als ze boven Serrato hangen lijken het wel zweefvliegtuigen en sommige mensen halen de kleine kinderen en baby’s binnen. Misschien overbodig want de arend voedt zich hoofdzakelijk met konijnen, knaagdieren, duiven, kraaien, eenden en vossen maar je weet het maar nooit.

De soort is met uitsterven bedreigd, door inperking van het leefgebied en illegale vergiftiging. Het aantal keizerarenden wordt op minder dan 500 geschat, waarvan er ongeveer 220 paartjes in Spanje leven, (waarvan één paartje dus hier) en 2 in Portugal. Dat is een duidelijke vooruitgang ten opzichte van 1970 toen er nog maar 100 exemplaren voorkwamen, maar de soort is nog steeds erg kwetsbaar.


Ze bouwen hun samen hun horst (nest) in een alleenstaande boom in het park en dat wordt elk jaar weer opnieuw gebruikt. Het is een genot om de grote vogels in het voorjaar tijdens de balts als acrobaten door de lucht te zien buitelen en rollen.

Het schijnt dat ze 2-3 eieren leggen maar ik heb nooit meer dan een of twee jongen gezien. In de zomer zijn de jonge vogels zo groot dat ze met de ouders mee vliegen tijdens de jacht. De jonge vogels verdwijnen op een gegeven moment maar de ouders blijven hun hele leven samen en zijn trouw aan hun territorium.

Advertenties

Over serrato99

Owner of B&B Finca Serrato in Malaga , Spain
Dit bericht werd geplaatst in B&B Finca Serrato, B&B in Andalusie, vakantie in andalusie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s