Finca Serrato nieuwsbrief september 2012

Lagar de Serrato               Nieuwsbrief september 2012

Allereerst iedereen die hier afgelopen half jaar te gast is geweest, nogmaals bedankt voor de klandizie, de gezelligheid en voor de reacties, mailtjes, foto’s,  uitnodigingen en ingezonden stukjes in het gastenboek.

 Regelmatig krijg ik de vraag wat het verschil is tussen Finca Serrato en Lagar de Serrato. Daarnaast wordt ook nog regelmatig de term cortijo gebruikt. Spanjaarden gebruiken vooral de termen finca en cortijo door elkaar en weten zelf vaak  niet precies wat het verschil is.

Een finca is een landgoed waar niet speciaal een huis op hoeft te staan, terwijl een cortijo een boerderij is waar natuurlijk meestal land bijhoort. Een lagar is een perserij dus eigenlijk zijn alle drie de termen op Serrato van toepassing.

 Van oudsher is Serrato een mix van een perserij en een boerderij waarbij de eerste het belangrijkste was. Tot aan het begin van de vorige eeuw werden er op Lagar de Serrato voornamelijk druiven geperst maar door de intrede van de Reblaus (een zeer gevaarlijke bladluis die alle wijnstokken kapot maakte), werd de wijnsector langzaam maar zeker ter grondde gericht. Om die reden ging men destijds over op olijven- en amandelteelt maar momenteel zie je dat de wijnbouw weer steeds meer in ere wordt hersteld.

 Ook wij hebben dit jaar weer zeker drie kruiwagens druiven geoogst. Volgens de bottelaar is dat zeker goed voor twintig flessen Chateau Lagar de Serrato.  We moeten er nog wel minimaal anderhalf jaar op wachten, maar wat in het vat zit verzuurt tenslotte niet. Wellicht kunnen we over een paar jaar onze gasten “wijn van het huis” serveren.

 Er is een Spaans spreekwoord dat zegt dat 40 dagen ná 10 mei de paraplu’s de kast in kunnen. Gewoonlijk valt er vanaf die datum tot diep in september geen regen. En zo was het dit jaar ook. De zomer was droog en we hebben zelfs uitschieters gehad tot boven de 37 graden. Gelukkig duurt dat in deze streek meestal slechts een paar dagen, in tegenstelling tot de noordelijker gelegen steden Granada, Cordoba en Sevilla, waar de hitte langer kan aanhouden. Daar worden  regelmatig temperaturen van dik boven de 40 graden gemeten en Sevilla staat zelfs bekend als de warmste stad van Europa met uitschieters boven de 50 graden!

Afgelopen jaar is er in Zuid-Spanje nagenoeg geen regen gevallen. Het kan dus bijna niet uitblijven dat er hier en daar brand uitbreekt. Van tijd tot tijd zien we hier de blushelicopters met waterzakken overkomen. Het water wordt uit de zee of een (stuw) meer gehaald en een enkele keer zelfs uit een particulier zwembad. Meestal zijn de branden hier redelijk snel geblust maar eind augustus ging het ten noorden van Marbella behoorlijk mis. Uiteindelijk is er meer dan 1000 hectare afgebrand, zijn er meer dan 5000 mensen geëvacueerd en zijn er helaas één dode Brit en 5 zwaar gewonden te betreuren. 

Er zijn ook behoorlijk wat (vakantie) woningen afgebrand. Velen daarvan waren illegaal of niet helemaal volgens de regels ge- of verbouwd met als gevolg dat er nu grote onzekerheid bestaat over de uit te kering vergoedingen van de verzekeringen. Om diezelfde reden is het ook niet zeker of de benodigde vergunningen verstrekt zullen worden voor renovatie en/of herbouw. De opvattingen van het rijk, de provincie en de gemeentes lopen daarover sterk uiteen.

Dit jaar heeft Finca Serrato bij Zoover een award gewonnen en bij Tripadvisor de status “Highly Recommended” gekregen. Daar zijn we natuurlijk behoorlijk trots op. Beiden zijn organisaties waar reizigers hun ervaringen over een vakantie-verblijf op de respectievelijke websites kwijt kunnen, en waar anderen zich dus kunnen oriënteren voor een goed vakantieadres. Aan de hand van de recenties, informatie op de website van het vakantieverblijf, en aanvullend onderzoek door deze organisaties, wordt een waardering bepaald.

Daarnaast heeft Finca Serrato sinds een paar maanden een eigen pagina op Facebook. Op deze pagina worden leuke anekdotes en wetenswaardigheden over Finca Serrato, de Axarquía en Andalucía beschreven. Natuur, cultuur, activiteiten en gastronomie komen allemaal aan bod. Mocht je het leuk vinden om op de hoogte gehouden te worden, ga dan eens naar onze pagina en “wordt vriend”. Je doet ons daar natuurlijk tevens een plezier mee, zeker als je de berichten “deelt” met je eigen vrienden. We hopen je te treffen op:  https://www.facebook.com/FincaSerrato .

Je kunt er geen baantjes in trekken maar het bad is groot genoeg (4.70 m.) om af te koelen met een glaasje. Het is een heerlijke plek met een fantastisch uitzicht die ook ’s nachts beslist de moeite waard is. Er is hier nagenoeg geen vals licht dus vanaf een lekker ligbed kun je hier relaxt genieten van de flonkerende sterrenhemel. Helaas hebben de katten ontdekt dat er hier water te vinden is en moest dit jaar de rand van het zwembad bijna elke dag worden geplakt. Het bad moet echter toch elke twee jaar worden vervangen, doordat de zon de rand helemaal verbrandt, waardoor die uiteindelijk helemaal verbrokkelt (!). 

 Na 5 jaar heeft  Anna Campesina besloten om te stoppen als eigenares en uitbater van café-restaurant El Campesino in Colmenar. Zij heeft heeft de bar de laatste 3 jaar helemaal alleen bestierd en heeft voorlopig even voor de status “pensionado” gekozen.

El Campesino is opnieuw in Nederlandse handen gekomen door de overname door Lieke en Adri, die het meteen hebben omgedoopt in “Barbartola”. Bartola betekent pens of dikke buik dus de naam zal wel iets met de inname van bier te maken hebben. Het concept blijft verder hetzelfde, Spaanse bar met een Nederlands tintje, maar uiteraard met een nieuwe uitstraling en ideeën. Anita bedankt voor de gezellige tijd en Lieke en Adri succes!

Nog steeds zorgt Lio voor nageslacht in de omgeving. De dochter van Lio en Layla, dus de zus van Paco, heeft het leven geschonken aan drie amorabele puppies. Adam, haar baas, kan niet zeggen wie de vader is dus het ras is onbekend. Zo te zien zijn opa Lio’s wilde haren echter behoorlijk dominant. Ze zijn overigens gratis af te halen…

Het woord “Venta” wordt ook gebruikt voor herberg. De dichts bijzijnde Venta is “Venta de la Nada”, letterlijk vertaald “Herberg van niets”, maar vrij vertaald “Herberg waar van alles te koop is”. Tijdens een bezoek aan deze Venta waan je je 60 jaar terug in de tijd. Er is in al die jaren nauwelijks iets veranderd en er zijn zelfs nog een heuse toog en een antieke voetbaltafel.

De eigenaren, die beangstigend veel weg hebben van  Hobbits, toloreerden altijd de zwaluwen die hun nesten bouwden boven de bar. Uiteindelijk gaf dat toch teveel overlast van uitwerpselen en gekwetter zodat ze sinds dit voorjaar worden geweerd.

Zonder dieren kunnen de Hobbits blijkbaar ook niet want sinds dit jaar komt er een vosje dat bijgevoerd wordt door eigenaresse Rosalio. Die is inmiddels zo tam (het vosje, niet Rosalio) dat ze tot op een meter afstand naar je toe komt. Zo helpt de natuur de Hobbits met een nieuwe publiekstrekker.    

Hoogstwaarschijnlijk sluit Finca Serrato de periode  eind november – begin februari haar deuren. Om die reden zijn we op zoek naar iemand die hier wil overwinteren en de honden en katten gezelschap wil houden. Mocht je daar interesse in hebben, laat dat dan even weten. Zelf ga ik voor die periode naar Nederland en ben op zoek naar bijverdiensten op het gebied van interim management (coaching, implementatie, change, etc.) maar klussen als kleine renovaties van keukens, badkamers en schilderwerk zijn ook van harte welkom. Mocht je iets weten in die richting dan hoor ik dat graag! Ervaring en eventueel referenties zijn aanwezig.

Voor en na die periode is iedereen uiteraard van harte welkom op Finca Serrato! Tot november is het weer hier uitermate geschikt voor actieve vakanties (wandelen en fietsen (MTB)) en natuurlijk ook om te toeren en voor het bezoeken van steden.

 Het zeewater is tot november nog aangenaam en de dagtemperatuur kan oplopen tot 24 graden dus een dagje strand behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Tenslotte is er iets verder weg de Sierra Nevada met een ruim aanbod van pistes waar vanaf half november geskied kan worden.

 

Málaga   Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gem. dagtemp. (°C)  

17

18

19

21

24

27

30

30

28

24

20

17

Aantal uren zon per dag  

6

6

6

8

10

11

12

11

9

7

6

6

Aantal regendagen  

8

6

6

7

5

2

1

1

2

6

7

8

In het begin van het nieuwe jaar (eind januari – begin februari) kun je genieten van de uitbundige bloei van de amandelbomen, een fenomeen in de Axarquía. Wanneer je tussen en onder de amandelbomen wandelt waan je je werkelijk in een sprookje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een ruim aanbod van mogelijkheden en genoeg redenen om (weer) een keer naar Andalucía te komen. Voor oktober en november heeft Ryanair momenteel retourtickets Eindhoven-Málaga vanaf €78,-.

Graag tot ziens, we zouden het leuk vinden om je te mogen ontvangen op Finca Serrato!

 

Zonnige groet,

Ben

 

Meer informatie over Lagar de Serrato, de omgeving, plaatselijke activiteiten, bijzonderheden en video’s vindt je op Facebook; https://www.facebook.com/FincaSerrato , WordPress; www.serrato99.wordpress.com en Youtube; http://www.youtube.com/?gl=ES&hl=es .

 

Finca Serrato

T          0031 20 262 9921 NL tarief

M          0034 697 691 154

W         www.fincaserrato.com

M          info@fincaserrato.com

Advertenties

Over serrato99

Owner of B&B Finca Serrato in Malaga , Spain
Dit bericht werd geplaatst in B&B Finca Serrato, B&B in Andalusie, mountainbiken in andalusie, vakantie in andalusie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s