Voorjaarsnieuwsbrief Finca Serrato

Allereerst willen we gewoontegetrouw iedereen die hier afgelopen half jaar te gast is geweest, nogmaals bedanken voor de klandizie en gezelligheid en zéker ook voor alle reacties, mailtjes, foto’s,  uitnodigingen en ingezonden stukjes in het gastenboek.

 Helaas merken we zelfs in Spanje de gevolgen van de crisis in Nederland en België. In tegenstelling tot vorig jaar waren de maanden februari en maart erg stil op Serrato. Aan het weer heeft het niet gelegen want dat was prachtig en de natuur heeft zijn uiterste best gedaan. De amandelbomen stonden weer vollop in bloei en de temperatuur liep regelmatig op tot 26 graden.

  In de herfst klaagden de boeren al wel over de droogte. Logisch, want als het vanaf mei vorig jaar tien keer heeft geregend is het veel. De amandel- en olijvenoogst was minimaal en levert zowiezo al niet veel op. Zeker hier in de bergen is het een heidens karwei dat nog helemaal met de hand wordt geklaard. Een groot net onder de boom en dan met lange stokken alles eruit slaan.

 De winter was prachtig maar ’s nachts kon het goed koud zijn. Op onze website staat welliswaar vermeld dat vorst hier maar één of twee keer per eeuw voorkomt, maar dat was dan nú. Daarintegen was het inderdaad ook weer zo dat het kwik overdag weer opliep tot boven de 20 graden. Zo kon het gebeuren dat we aan de ene kant van het erf in onze zwembroek zaten, terwijl aan de andere kant in de schaduw de waterbak bevroren bleef.

Op dit moment is alles fris groen maar volgens de spaanse mensen zal dat aankomende tijd snel veranderen omdat de grond veel te weinig water bevat.

  Semana Santa komt er weer aan!  De week voor Pasen (1 – 8 april) wordt dat in Málaga zeer enthousiast gevierd. De hele week trekken 42 processies met wel 79 tronen door de stad, die vaak door een paar honderd mannen worden gedragen. De deelnemers zijn gekleed in prachtig gedecoreerde costuums en beelden de Via Crusis, de kruisvaart van Jezus uit. De verschillende processies worden geleid door een hermandad, broederschap, die allemaal hun eigen tradities hebben. Het hoogtepunt is op Palmzondag wanneer de grootste parades zijn. Het grote verschil met de processies  in Nederland is dat er hier in Spanje echt gefeest wordt, terwijl het er in Nederland vaak ernstig en devoot aan toe gaat.

 

 Deze week is zó populair dat de prijzen van de hotels soms worden verhoogd met wel 400 procent!! Het is beslist de moeite waard om dit indrukwekkende spectakel een keer mee te maken en gelukkig blijven de prijzen bij Finca Serrato hetzelfde. 

 

 De website van Finca Serrato nu ook in het Spaans!  Er is een enorme klus verzet door Pilar en Eric die de moeite hebben willen nemen de hele (!) website in het Spaans te vertalen. Vervolgens moest de vertaling nog op de site worden geïmplementeerd maar nu is het toch zo ver. Momenteel is de site verder ook weer helemaal actueel dus we nodigen jullie graag uit deze weer eens te bezoeken www.fincaserrato.com . Honderd procent actueel wordt de site echter nooit want hier gaan we natuurlijk gewoon door met renoveren en ideeën.

 Zo is inmiddels is de binnenplaats een prachtige patio geworden.  Voor een heel groot deel is dit beulswerk verricht door Annemarie die de grond tot wel 40 centimeter  heeft opgehoogd met puin, en een rechte betonnen vloer heeft gestort. Van oudsher was dit het domein van de schapen en geiten maar nu is het omgetoverd tot een sfeervolle ruimte waar je kunt genieten van de schaduw en de rust.

 We hebben een dakje laten staan waar we twee hangmatten onder kunnen hangen voor een koele siesta. Ook is het nu mogelijk geworden om vanaf het erf voor het huis binnendoor via de woonkamer en de binnenplaats naar het zwembad te lopen.

 

 Zodra de zon weer echt  warm wordt, gaan we schoonmaken, hier en daar een likje verf en dan kunnen we het inrichten met planten en meubels en in gebruik nemen.

 Ook het tweede appartement is inmiddels klaar voor gebruik. De slaapkamer en  badkamer waren al in gebruik maar de eetkamer-keuken moest nog worden afgemaakt. Helaas is het zo dat in een kleine keuken bijna evenveel werk zit als in een grote, dus daar ging nog aardig wat energie in zitten. Er moest toch warm en koud water, afvoer, gas en elektriciteit worden aangelegd. Daarnaast moest het natuurlijk een beetje in de stijl van het huis. Geen keukenblokje en keukenblad van de Gamma dus, maar gewoon zelf bouwen. Het appartement is naar Noéma vernoemd omdat dit haar eerste slaapkamertje in Spanje was.   

 Voor de wandelaars is er nu de trektocht “Vier Andalusische Landschappen”. De tocht begint met een paar dagen in het oosten van de Axarquía in het Tejeda gebergte bij Cómpeta. Van daaruit wandel je via de indrukwekkende kloof van Ventas de Zaffaraya naar de Pyreneeën van het Zuiden bij Alfarnate. Daar verblijf je vervolgens drie dagen. De tocht gaat verder naar Montes de Málaga voor drie dagen Finca Serrato (tussen Colmenar en Comares), en eindigt uiteindelijk iets ten oosten van Málaga aan de kust, in het vissersdorpje El Palo. Daar kun je de laatste dagen welverdiend genieten van de terrasjes en het strand maar eventueel ook een leuke stadswandeling in Málaga maken. De totale tocht duurt twee weken en je bagage wordt vervoerd. Natuurlijk hoef je niet de hele tocht in één keer te maken dus je kunt ook gewoon een gedeelte boeken.

 Helaas is afgelopen najaar Lio overleden. Veel te jong want hij was nog geen vier jaar. Het was ons al wel bekend dat hij aan een virusziekte aan zijn ingewanden leed maar daar kon hij met goede medicatie gewoon mee verder leven. In de zomer kwam daar echter het slechte bericht bij dat hij ook nog hartwormen had. De combinatie van die twee ziektes is zo goed als niet te behandelen en bovendien zeer zwaar voor de hond. Hij zou een aantal maanden in een hok van 1 bij 1 moeten zitten en de kans op genezing was nihil. Dat hebben we hem niet aan willen doen. Beide ziektes worden overigens overgebracht door muggen.Gelukkig had hij nog net op tijd samen met Layla voor een mooi nageslacht gezorgd. Daar hebben we er toen natuurlijk één van gehouden. Paco is inmiddels bijna even groot als Lio was, heeft absoluut de genen van zijn vader, en vertegenwoordigt hem prima! Het enige uiterlijke verschil met Lio zijn de oren want die zijn niet gecoupeerd. Dat is hem gespaard gebleven.

 Wie “vindt” er nu zomaar een varken? Jean el Negro (zwarte jan, de buurman) natuurlijk. Die vond vlak bij Colmenar dit varken dat hij uiteraard meteen heeft geconfisceerd. Van de politie mocht hij het meenemen en als de rechtmatige eigenaar zich na twee maanden niet had gemeld, zou hij hem mogen houden. Ik moest er van Juan natuurlijk in Colmenar mijn mond over houden. Die twee maanden zijn inmiddels voorbij dus dat wordt weer barbecueën in het najaar!

 Zoals iedereen wel bekend gaat het uiterst slecht met de economie in Spanje.  Op kleine schaal is dat goed te merken. De supermarkten nemen steeds minder op voorraad, zodat je steeds mis grijpt. De Spanjaarden maken steeds minder gebruik van de horeca, zelfs voor hun dagelijkse kopje koffie. Kruideniertjes zijn nu zelfs zaterdags en zondags open en de kapster werkt alleen nog maar op afspraak. Ze had drie jaar geleden nog drie mensen in dienst maar die zijn de afgelopen twee jaar een voor een ontslagen. Anderhalf jaar geleden was ze nog gewoon open, een half jaar geleden alleen nog drie ochtenden en nu, als gezegd, komt ze alleen nog maar als je belt.

Steeds meer jongeren verlaten hun huis om weer bij hun ouders te gaan wonen en complete nieuwbouwwijken staan leeg. Belastingen gaan omhoog, diesel en benzine zijn in drie jaar tijd bijna 100% duurder geworden en ook de prijs van elektriciteit is zeer fors verhoogd. Komende tijd wordt het alleen maar slechter, Spanje gaat een zware tijd tegemoet, maar het blijft natuurlijk een fantastisch vakantieland! Als uitvalsadres zien we je daarvoor graag op Finca Serrato!

 

Zonnige groet,

 

Ben

Vanaf half april verwachten we weer meer gasten dus momenteel zijn we weer op zoek naar iemand die ons in die periode, of een deel daarvan, kan komen helpen. Mocht je daar oren naar hebben of je weet iemand in je omgeving, informeer dan gerust naar de mogelijkheden.

 

Meer informatie over Lagar de Serrato, de omgeving, plaatselijke activiteiten, bijzonderheden en video’s vindt je op WordPress; www.serrato99.wordpress.com en Youtube; http://www.youtube.com/?gl=ES&hl=es .

 

Finca Serrato

T        0031 20 262 9921 NL tarief

M       0034 697 691 154

W       www.fincaserrato.com

M       info@fincaserrato.com

 

 

Advertenties

Over serrato99

Owner of B&B Finca Serrato in Malaga , Spain
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s