Bezoek Cordoba

Vanuit onze huizen ben je in een klein uurtje in de schitterende cstad Cordoba. Een bezoek aan deze stad mag je zeker niet over slaan.

Geschiedenis

In 206 voor Christus arriveren de Romeinen in Córdoba. Dankzij de vestiging van enkele belangrijke Romeinse families wordt het de hoofdstad van de kolonie Hispania Ulterior. El Puente Romano, de brug over de Quadalquivir, herinnert aan de Romeinse periode. In de 5e eeuw is er sprake van verval van het Romeinse Rijk en wordt Córdoba grotendeels door de westgoten verwoest.

Hoofdstad van Al-Andalus

In 711 komen de eerste Moren onder leiding vanTarik ibn Zeyad via Gibraltar het land binnen. In 756 verovert Abderramán I (de emigrant) de stad en sticht er het onafhankelijke emiraat Al-Andalus. Abderramán I start in 758 met de bouw van de Aljaima moskee (Mezquita). Tijdens het hoogtepunt van Al-Andalus, in de 10e eeuw, wordt het hele schiereiland en Noord-Afrika vanuit Córdoba bestuurt. Door onderlinge twisten valt het rijk in het begin van de 11e eeuw uiteen in kleine onafhankelijke “taifas”. In het jaar 1236 wordt de taifa Córdoba ingenomen door de Castilliaanse koning Ferdinand  lll.

Bezienswaardigheden

Alcázar
Burcht gebouwd in 1328 in opdracht van koning Alfonso XI. Later heeft hier tot het begin van de 19e eeuw de Inquisitie gezeteld, daarna is het tot 1951 in gebruik geweest als gevangenis.

Calleja de las Flores
De meest representatieve van de vele bloemensteegjes die Córdoba rijk is

El Puente Romano
De Romeinse brug over de Quadalquivir. Hoewel vaak gereconstrueerd, rust de brug op de originele Romeinse fundering. Halverwege staat het beeld van de aartsengel Rafael, de schutspatroon van de stad.

Mezquita
De beroemde Aljaima moskee, gekenmerkt door de vele zuilen met rode en witte gewelfstenen, is het visitekaartje van Córdoba en wordt ook wel het Woud van de Duizend Zuilen genoemd. De Mezquita is bovenop de fundamenten van een Romeinse tempel en een Westgotische basiliek gebouwd en was, na de moskee van Mekka, de grootste ter wereld. Koning Ferdinand III was zo onder de indruk van de schoonheid van de moskee dat hij verbood haar te vernietigen. In 1523 kreeg bisschop Alonso Manrique toestemming van Karel V om binnen de moskee een kathedraal te bouwen. Door toedoen van de Christenen zijn er van de oorspronkelijke 1013 zuilen 856 overgebleven. De Mezquita is één van de belangrijkste islamitische monumenten van Europa en staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Advertenties

Over serrato99

Owner of B&B Finca Serrato in Malaga , Spain
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s