Baños de Vilo

Niet ver van Finca Serrato kunt u thermale baden bezoeken. Hierbij een route.

De lengte van de route is van zo’n 6 km, waar men zonder pauzes gemiddeld 2 uur over doet. Het is een toegankelijke routes die men in alle jaargetijden kan doen. Water is te vinden over de gehele route. Goed schoeisel wordt aangeraden (sportschoenen of bergschoenen). In de zomer kan men een korte broek dragen. Het gebruik van jas of jack hangt af van het jaargetijde.

 

Deze route biedt de mogelijkheid om het landschap van de “Alta Axarquia” en de zuidkant van de “Sierra de En medio” te leren verkennen. Het is een prachtige combinatie tussen mediteraans bos met zijn wilde vegetatie en graanvelden. Meer dan een wandeling is het een rustige tocht tussen de typische landhuizen van de Axarquia, gecamoufleerd door populieren en vijgbomen, met hun oude moestuinen vol sinaasappelbomen, olijfbomen en de aanwezige beekjes en waterbronnen die het landschap verrijken.

Routebeschrijving

Vanaf de lokale weg die de plaatsen Riogordo en Periana verbindt, op zo’n 5 km. afstand van de laatste van de 2, gaan we over een brug over de “Guaro” rivier en zien we aan de rechterzijde een bord die de richting naar “Baños de Vilo” (1) weergeeft. Dit is een prachtig dorpje met zijn huisjes op een rij waar de terassen vol geraniums, jasmijn en parrales niet ontbreken.

Eenmaal aangekomen in Baños de Vilo kunnen we het badhuis bezoeken wat momenteel gerestaureerd wordt. Dit badhuis dateerd van de 17e eeuw hoewel de struktuur van vóór de verbouwen dateerd van het jaar 1823. Het natuurwater komt uit de bron met een temperatuur van 19ºC en staat geklasificeerd als sulfatadas cálcicas-magnésicas. Naast deze eigenschappen is het ook rijk aan fluor, litio, ijzer, magnesium, cromo, arsénicoy een groot aantal gassen (nitrogeno en sulfhidrico). Dit water wordt aangeraden tegen allerlei soorten huidziekten.

Vanaf de geasfalteerde weg gaan we richting de hoger gelegen huisjes van het dorp via een pad wat toegang geeft tot het balkon van één van hen. Un zien we een smal steegje dat omhoog loopt richting een waterreservoir (2). Dicht bij de hoofdkant van het reservoir bevindt zich een kruispunt tussen een pad dat paralel aan een beek loopt en een landweg die naar rechts loopt. We nemen het pad.

Omhooglopende tussen honderd jaar oude olijfbomen komen we uiteindelijk op een landweg die doorbroken wordt door een beekje (3). We gaan hier naar links vanaf waar het landhuis “Zapata” te zien is, gelegen tussen de bladerrijke vegetatie. Het aanzicht van deze boomgaard, vol populieren, wilgen, rietplanten, vijgebomen en bramenstruiken doet ons verbazen. De vegetatie geeft de loop aan van de kletterende beekjes en vormen de grens van van de cirkelvormige boerderij.

Als we de landweg volgen komen we langs een fontein en iets later langs een waterreservoir waar fris water uit stroomt. Deze weg loopt verder langs amandel- en perzikbomen. Later stijgt het op een kleine heuvel waar op een aantal meters, op 1,5 km. van Zapata, aan de linkerkant een nieuwe landweg ligt (4) die slechter begaanbaar is dan de vorige. Op deze kruising bevindt zich een gevallen naambord waar deze plek op aangegeven wordt.

Als we deze weg naar beneden volgen komen we uit bij “El Batán” (5) waar we bij de ingang van een boerderij, en verborgen onder een deken van distels, het water onder de stenen zien stromen. Dit is de waterbron van “El Batán”, die met meer dan 100 liter per seconde één van de belangrijkste is van de omgeving. Dit is evenens de enige bron die gedurende de zomer dezelfde stroom heeft. Dit komt door de poreuze samenstelling van de rotsen van het aquifer die altijd dezelfde hoeveelheid water doorlaten.

Dit is een idylische plek om te genieten van het uitzicht, waar een uitgestrekte helling bedekt is met grijze rotsen, witte boerderijen en groene bosjes, onderbroken door het heldere blauwe van het “La Viñuela” stuwmeer. Vanaf deze boerderij loopt een landweg richting de brug over de Guari rivier van de lokale weg tussen de plaatsjes Riogordo en Periana (mijlpaal 1), waar deze tocht begon.

Beschrijving

1. Brug over Guaro rivier op landelijke weg tussen Riogordo en Periana. Start van geasfalteerde landweg richting Los Baños de Vilo.

2. Waterreservoir boven de hoogstgelegen huisjes van het dorp los Baños. We volgen stijgend pad langs de beek.

3. Landweg wat doorkruist wordt door dezelfde beek. Naar links richting Zapata.

4. Kruising naar links naar een secundaire landweg in slechte staat. Deze weg naar beneden volgen.

Flora en fauna

Aan het begin van de route zien we vooral veel strandvegetatie, dicht bij de rivier de Guaro, zoals venkel, vinken, varen, wilde rozen, mint, oleander, etc. Ook zien we typische elementen van het mediteraanse bos, zoals de steeneik, mastiek, olijfboom, wilgen, ligusters, etc.

Onder de kweekbomen vinden we groene olijfbomen, pijnappelbomen, sinaasappelbomen, mandarijnbomen, pruimbomen, citroenbomen, vijgebomen, loquats, perzikbomen, amandelbomen, perenbomen, etc. Er zijn ook schijfcactussen, palmbomen, etc

Als we voorbij de nieuwe plantages van perzikbomen en amandelbomen van de boerderij Zapata zijn en richton El Batán gaan, zien we de mooiste olijfbomen van de hele omtrek, samen met eiken, tijm, rozemarijnstruiken, zonneroosjes, mastiek, lavendel, gaspeldoornen, distels, wingerds, etc.

Als meest karakteristieke dier hebben we de kameleon. Onder de zoogdieren bevinden zich vossen, konijnen, hazen, mollen, wezels, dassen, etc…. Vogels, patrijs, kwartel, merel, havik, vink, vlaamse gaai, koekoek, winterkoninkje, uil, kleine uil, etc…

Geologie

Erosiemateriaal (zand en kleigrond) afkomstig van de kalksteen van de Sierra de Enmedio. De rotsvormen zijn te danken aan de kalksteen, behalve bij de boerderij El Batán. Die komen door de travertine. Bij het dorp Baños de Vilo komen ze van zwarte dolomieten.

Het is belangrijk om aan te geven dat het zwavel- en kalkwater van Baños de Vilo ontspringen vanonder de dolomieten waar veel zwavel- en carbonaatrijke materialen bevinden

Advertenties

Over serrato99

Owner of B&B Finca Serrato in Malaga , Spain
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s