Bezoek aan de historische plaats Antequera

Om 20 minuten afstand met de auto bevindt zich de bijzondere plaats Antequera.

De plaats Antequea kent een lange geschiedenis en dat bewijzen ook de vele dolmen aan het begin van de stad. De dolmen dateren van rond 2000 jaar v.C. en dat is toch een lange tijd terug. De hunebedachtige graven waren ooit volledig bedekt met aarde. Wij hebben de dolmen met rust gelaten en een parkeerplek gezocht Santa Maria la Mayor In de Santa Maria la Mayor voor onze ‘huurauto’. Er zijn diverse parkeergarages aanwezig dus dat zal geen probleem zijn. Antequera kent veel culturele monumenten waarvan het Moorse kasteel in het hoge deel van de stad er één van is. Het kasteel dateert uit de 15e eeuw. De imposante muren, twee torens en een grote poort, de Puertea de Mâlaga, staan weliswaar nog overeind maar de toegang naar het kasteel was hermetisch afgesloten. Misschien lag het wel aan het nog zo vroege seizoen.

Naast het kasteel staat de Santa Maria la Mayor uit de 16e eeuw. Het is een nationaal monument en binnen in het schip van de kerk krijg je heel even het gevoel van de grote kathedraal in Sevilla. Kleiner natuurlijk maar ook erg mooi. Op het voorplein kun je op het daar aanwezige terras even bijkomen van alle trappen die inmiddels beklommen zijn. Vanaf het plein, zo ook vanaf de wal die het geheel omlijst, heb je prachtig zicht op de omgeving en de stad. De omgeving wordt gedomineerd door een bijzondere Zicht op de Santa Maria la Mayor Zicht op het Moorse kasteel kalkstenen rots van 880 meter hoog, die La Peña de los Enamorados genoemd wordt. Dit naar een legende van twee geliefden met verschillende geloven die zich liever van de rots stortten dan dat ze hun liefde gedwongen moesten opgeven. Dwalend door het benedendeel van de stad kom je op veel plekken grote kerken tegen waaronder de 16e eeuwse San Sebastián met een toren en een gevel die niet bij elkaar lijken te passen.

Op korte afstand bevinden zich nog het Encarnación-klooster uit de 16e eeuw en de kloosterkerk van San José. Tel hierbij op de Santiago-kerk, het Nájerà-paleis dat tegenwoordig een museum huisvest en het Carmen-klooster, dan zal duidelijk zijn San Sebastián-kerk Zicht op de arena dat liefhebbers van bijzonder oude en kerkelijke zaken wel een dagje in Antequera kunnen doorbrengen. Terrassen waren in dit jaargetijde nog niet zo veel voorhanden maar vlakbij de grote ‘Arena’ hebben we heerlijk kunnen lunchen met typisch Spaans brood (molletas). Op dat punt ligt trouwens ook een zeer grote parkeergarage. De rest van de middag hebben we doorgebracht in het prachtige natuurgebied van El Torcal. Het gebied ligt ongeveer 12 kilometer ten zuiden van Antequera richting Villanueva de Conceptiôn en de route er naar toe staat overal goed aangegeven. Let goed op de afslag naar het betreffende gebied. Je rijdt door een ruig en dwaas rotslandschap waar het veelal lijkt alsof de stenen er zo maar zijn neergesmeten.

Het gebied is in de ijstijd door erosie ontstaan met als basis schelp en zeedieren. Wandelen in het gebied is mogelijk, eventueel met gids, maar het is een labyrint van gaatjes, Zicht op het Moorse kasteel en La Peña de los Enamorados Entree gebied El Torcal gangetjes en natuurlijke bruggetjes. Verdwalen in dit rotsgebied lijkt ons geen prettige optie. Het hoogste punt ligt op 1300 meter. De weg is smal en in het seizoen zal het er ongetwijfeld erg druk zijn. Aan het einde van de weg bevindt zich een parkeerplaats, een informatiecentrum en een (bijna klaar) uitspanning. Een wandelpad voert je naar een uitzichtpunt met magnifiek zicht op de omgeving. Via dezelfde weg weer terug naar de hoofdweg en kun je nogmaals genieten van al dit moois en prachtige vergezichten

Advertenties

Over serrato99

Owner of B&B Finca Serrato in Malaga , Spain
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s