De omgeving van Finca Serrato

Lagar de Serrato ligt ca. 23 kilometer ten noorden van de stad Málaga in het hartje van Los Montes de Málaga (bergen van Málaga). Het is een schaars bebouwd, heuvelachtig tot bergachtig gebied met voornamelijk olijf- en amandelbomen,
hier en daar een wijngaard en natuurlijke bossen, struiken, kruiden en bloemen.

 

Serrato ligt aan de rand van het Parque Natural ’Montes de Málaga‘ waar onder andere nog de Spaanse koningsadelaar, de vale gier, de Andalusische kameleon, de civetkat, wilde zwijnen, berggeiten, marters en wezels leven. De begroeiing in het park bestaat voornamelijk uit pijnbomen en johannesbroodbomen, aleppo dennen, kurk- en kermes eiken en wilde amandel- en olijfbomen. Het is een heuvelachtig tot bergachtig gebied van 4.996 ha., doorkruist door kleine valleien en waterlopen, snelstromende riviertjes in de winter, en watervalletjes. In het zuiden van het park zijn prachtige uitzichten over de kust en Málaga. Een enkele keer is met helder weer zelfs het Atlasgebergte in Marokko te zien.

De directe omgeving is zeer verassend en veelzijdig en kenmerkt zich door de typische pueblos blancos (witte dorpen), vaak van Moorse oorsprong, met pleintjes en hellende straatjes met kleurrijke bloemen en prachtige planten. Volgens goed Spaans gebruik liggen de bewoners tussen twee en vijf uur ’s middags horizontaal en zijn de dorpen geheel uitgestorven. Het is heerlijk om dan even in de smalle steegjes te dwalen met als enig gezelschap een paar slapende honden. Kortom, een sfeervolle omgeving met tolerante en gezellige mensen waarin elke bezoeker zich direct thuis voelt.

Iets verder weg zijn Las Alpujarras, de Sierra Nevada, de Sierra de Tejeda, Sierra de Loja en El Torcal de Antequera. Elk van deze gebieden heeft zijn eigen typische uitstraling en karakter, van ruige bergen tot zeer aparte rotsformaties (pancake rocks) of prachtige bossen, (stuw)meren en rivieren.

Het dichtstbijzijnde plaatsje, Colmenar, bevindt zich op ongeveer 20 minuten rijden ten noorden van Serrato (12 km). Het is een authentiek Spaans boeren stadje dat tot op heden is ontkomen aan het massale toerisme van de kust. Wél zijn er diverse restaurantjes en terrasjes, banken en winkeltjes waar de dagelijkse inkopen kunnen worden gedaan.

Colmenar is de hoofdplaats van La Axarquía. De Moren noemden dit gebied Ash-Sharquia, land van het Oosten, vanwege de oostelijke ligging ten opzichte van Málaga. Zij vestigden hier de witte dorpen, bouwden kastelen, vestingwerken en moskeeën, bewerkten de grond en bouwden een infrastructuur om te irrigeren. De invloed van de Moren in de Axarquía is nog overal terug te vinden in de cultuur, de taal en de typische bebouwing in de 31 gemeenten die de streek telt.

Serrato ligt centraal ten opzichte van een aantal zeer bezienswaardige plaatsen als Sevilla, Ronda, Granada, Antequera, Córdoba en Málaga en de Middellandse zee  met zijn prachtige stranden is nooit verder dan een half uur rijden. In en rond het gebied zijn uitgestrekte natuurparken met een diversiteit aan speciale flora en fauna die nergens anders in Europa zo oorspronkelijk en weelderig voorkomt. De besneeuwde toppen van de Sierra Nevada,  waar in de wintermaanden volop wordt geskied, zijn vanaf de hele vallei te zien en zijn binnen anderhalf uur te bereiken. Dat maakt het mogelijk om ‘s morgens op de ski’s te staan en in de namiddag van de zon en een lekker visje en wijntje te genieten op een terrasje aan het strand.

Advertenties

Over serrato99

Owner of B&B Finca Serrato in Malaga , Spain
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s