San Juan het feest van de vuren

 De nacht van San Juan of midzomers nacht, is een oud en traditioneel feest in veel Europese landen. In Spanje en Portugal is het traditie om de zomer te verwelkomen met vele kampvuren en knallende rotjes te gooien. Het feest wordt gehouden tijdens de nacht van 23 op 24 juni terwijl de kortste nacht van het jaar eigenlijk die van de 21e juni is. San Juan wordt van Finland tot Brazilië in verschillende vormen gevierd. In veel van deze landen is de traditieom oude meubels op straat te verbranden.

In Andalusie zie je langs het hele strand brandstapels rond middernacht en de traditie is dat met een stukje de zee in loopt en het gezicht wast met zeewater.

Dit brengt voorspoed en geluk voor het hele jaar. Tevens wordt gevierd dat de zomer begonnen is.

In Catalunya zegt de traditie dat de avond van San Juan (Nit de Sant Joan) de jeugd van een dorp de hoogste boom moet zoekt, die op het stadsplein moet plaatsen en in augustus terug moet geven aan de eigenaar. Daarnaast is het traditie het feestelijke avondmaal te beëindigen met coca de San Juan, een speciale cake, en Cava, Spaanse Champagne, te drinken.

In Galicië wordt de San Juan nacht (Noite de San Xoán) gevierd met Hogueras, kampvuren, die meestal op het strand aangestoken worden. Deze kampvuren worden in principe na middernacht op 24 juni aangestoken om de zomer te verwelkomen. Als men negen keer over dit kampvuur springt, zou dat zogenaamd goed geluk brengen of de vrouwen vruchtbaar maken (?). Daar waar in Catalunya Coca wordt gegeten, eten de Galiciërs cachelos, ongepelde aardappelen die men in het vuur roostert en opeet. Daarnaast eet men gegrilde sardientjes.

De Hogueras in Alicante hebben van origine te maken met het vieren van de langste dag op de 23e waarop veel oogst binnengehaald kon worden en de kortste nacht van 23 op 24 juni om alle slechte dingen te vernietigen. Sinds 1928 is het feest echter een officieel stadsfeest geworden die een beetje lijken op de Fallas in Valencia. Grote papier-maché poppen worden verbrand om zo San Joan te vieren. In Alicante zijn deze dagen uitgeroepen tot nationaal interessant feest die al op 19 juni beginnen met vele activiteiten voor jong en oud. Uiteraard komen veel toeristen op de feesten af.

Advertenties

Over serrato99

Owner of B&B Finca Serrato in Malaga , Spain
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s