Emigreren naar Spanje

Naam: Ben Kronenburg
Woont in Spanje sinds: 2007
Waar: Olías, Málaga, Andalucía.
Gezinssamenstelling en leeftijden: man / 52 jaar
Website: Finca Serrato1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
In het jaar 2003 – 2004 hadden we de mogelijkheid om een jaar de wereld rond te reizen waarbij we vier continenten en meer dan 10 landen hebben bezocht. Tijdens zo’n jaar kom je met verschillende culturen in contact en het is onoverkomelijk dat daardoor je levensinstelling verandert. Eenmaal terug in Nederland viel ons de stress en het drukke leven extra op en we kwamen tot de conclusie dat het leven niet zozeer draait om geld en een fantastische carrière maar meer om de kwaliteit van het leven. Daarnaast waren we zo gewend aan het leven buitenshuis dat we in Nederland het gevoel hadden dat de muren op ons af kwamen.

2. En waarom juist naar Spanje?
Uiteraard wisten we nog niet meteen wat we dan wél wilden maar in de daarop volgende periode kwam een plan tot leven en het kristalliseerde zich verder uit. We wilden in ieder geval een klimaat waar je buiten kon leven en niet te ver weg van Nederland. Daarnaast hadden we een voorkeur voor Europa omdat misschien een andere cultuur dan de Europese ons op termijn op zou breken. De keus werd uiteindelijk Spanje; we zouden een bed en breakfast beginnen in Andalucía en ons tevreden stellen met wat het leven ons daar te bieden had.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Omdat we nog geen van beiden ooit in Andalucía waren geweest, was de eerste stap het bepalen waar we ons precies zouden gaan vestigen. Na een uitgebreide oriëntatie in het zuiden van Spanje is de keuze gevallen op het gebied rond de Montes de Malaga (Bergen van Malaga).
Het verdere zoekproces vond plaats vanuit Amsterdam waar we honderden websites met duizenden huizen bekeken en toetsten aan de wensen en eisen die we hadden bepaald. Eenmaal door de selectie gekomen begon de communicatie per mail en telefoon met de betreffende makelaars.
Vervolgens belandde we in het web van de Spaanse regelgeving.  De regels en wetten worden door iedereen anders geïnterpreteerd en uitgelegd. Na een aantal bezoeken aan Spanje hadden we echter een eigen interpretatie die volgens ons alleszins acceptabel en betrouwbaar is.
Na de communicatie over de specifieke cortigo’s (boerderijen) reisden we vervolgens naar Andalucia om met de verschillende makelaars de verschillende huizen te bekijken. Uiteindelijk zijn we vijf keer naar Spanje geweest, hebben we duizenden kilometers in het gebied gereden en meer dan honderd huizen bekeken maar uiteindelijk vonden we iets dat behoorlijk voldeed aan onze wensen.

4. Wat viel er mee?
Gelukkig waren de reacties vanaf het begin erg goed en we hadden het gevoel dat we de goede weg waren ingeslagen. Hoewel we indertijd met één kamer zijn begonnen hebben we nu drie kamers en suite, drie kamers met gedeelde badkamer en een ruim, vrijstaand appartement. In 2008 zijn we officieel gestart en tot nu toe hebben we gelukkig niet over klandizie niet te klagen. Het leven hier in Andalucía bevalt nog steeds prima! Weliswaar hebben we nog nooit zoveel uren gewerkt maar de manier waaróp maakt alles goed. We kunnen onze eigen dagindeling en tijden bepalen en vanwege het lekkere klimaat speelt het hele leven zich hier buitenshuis af.

5. En wat viel er tegen?
De hele dagindeling is hier natuurlijk anders vanwege het klimaat. In het begin moesten we echt wel wennen aan de siësta. Regelmatig hebben we staan mopperen dat de winkels en instanties tussen twee en vijf uur dicht waren maar daar staat tegenover dat de meeste ook ’s avonds tot negen uur open zijn. Als je eenmaal aan dat ritme gewend bent blijkt het natuurlijk voor dit klimaat ideaal te zijn en vanwege de warmte schuif je toch niet vóór negen uur aan tafel.
Evenals in Nederland zijn de gemeentelijke instanties hier ondoorzichtelijk en traag. Een heleboel zaken zijn hier echt totaal anders geregeld dan in Nederland en soms heeft dat nadelen maar ook wel voordelen. Zaken waarvan je denkt ze even te gaan regelen duren vaak maanden en zaken waarvan je denkt dat ze maanden gaan duren zijn gewoon aan het loket te regelen. Je wordt dus regelmatig zowel aangenaam als onaangenaam verrast.

6. Hoe is jullie Spaans?
Eén van ons had al een paar jaren Spaanse les gehad maar het bleek dat ze in bepaalde delen van Andalucía een dialect spreken dat zelfs voor een Spanjaard onbegrijpelijk is. Gelukkig hebben de Spanjaarden hier geduld en vinden ze het leuk als je in ieder geval je best doet dus na verloop van tijd redden we het hier behoorlijk.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Inmiddels kennen we al onze Spaanse buren en een heleboel mensen uit het plaatsje Colmenar. Echt bij de Spanjaarden horen zullen we nooit maar we hebben goed en gezellig contact en drinken regelmatig een borreltje met elkaar. ’s Morgens in het zonnetje ontbijten en daarna boodschappen doen bij de kruideniertjes, bakkertjes en slagertjes in Colmenar en natuurlijk meteen een bakkie doen op een terrasje daar. Daar zit altijd wel een bekende  dus er is geen gemis aan sociaal leven. In het weekend, of gewoon doordeweeks een lekker visje eten aan het strand of lekker zelf gaan liggen bakken. Malaga blijkt ook een erg leuke stad te zijn met een oud centrum en er worden wekelijks diverse culturele dingen georganiseerd. Doordat het een studenten- en havenstad is bruist het van het leven en er is een overvloed aan cafeetjes, restaurantjes, en tapas-barretjes.

8. Wat missen jullie van Nederland?
Natuurlijk missen we Nederland, familie en vrienden wel een enkele keer maar de afstand is goed te overbruggen dus als de behoefte daar is reizen we gewoon voor een weekje af. Daarnaast weten gelukkig familie en vrienden ons hier ook goed te vinden! De enige keren dat het echt gaat kriebelen zijn dagen als Koninginnedag en natuurlijk als er weer druk gespeculeerd wordt over de Elfstedentocht.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
We zien hier regelmatig mensen komen wonen en binnen een jaar weer vertrekken naar Nederland. De gouden tip voor mensen die naar Spanje komen is een goede en kundige begeleiding hier ter plaatse. Daarnaast is het erg belangrijk, zeker nu tijdens de crisis, dat je verzekerd bent van een betrouwbaar inkomen en als je een bedrijf wil starten zorg dan voor een realistisch plan en doe van tevoren grondig marktonderzoek.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Voor geen goud meer terug naar Nederland! Het heeft heel wat voeten in aarde gehad maar als je kiest voor een leven waarbij je werkt om te leven en niet leeft om te werken is het iedereen aan te bevelen.

Advertenties

Over serrato99

Owner of B&B Finca Serrato in Malaga , Spain
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s