Informatie over Andalusië


Andalusië is de tweede grootste autonome gemeenschap van Spanje qua oppervlakte (ongeveer dezelfde grootte als Zwitserland), en de eerste qua bevolking (bijna 8 miljoen inwoners).
De hoofdstad is Sevilla en de regio heeft 910 km kust aan de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee.
De oorsprong van naam Andalusië gaat terug tot de mohamedaanse veroveringen en was toen “Al Andalus”, de naam die afgeleid werd van de barbaarse Vandalenstam (“Vandalusië”).

GEOGRAFIE
Het reliëf bestaat uit 5 zone’s. 3 bergketens: Sierra Morena, Cordillera Subbética en Cordillera Penibética en ertussen 2 grote dalen: de Bética vlakte en de vallei van Antequera/Granada.
De Middellandse Zeekust, bekend als de “Costa del Sol”, heeft een subtropisch klimaat met een warme droge zomer en een gematigde winter met een 50-tal dagen neerslag per jaar. De Atlantisch kust wordt “Costa de la Luz” genoemd.
De typische wilde bomen zijn eiken, kurkeiken en wilde olijfbomen (Acebuche). In de bergen rond Ronda groeit ook de unieke Pinsapo.

ECONOMIE
De veehouderij van Andalusië is belangrijk voor o.a. de hamproductie. De iberische varkens leveren een erg donkere ham op met een zeer fijne smaak. Daarnaast zijn er veel paardenfokkerijen en kwekerijen van vechtstieren “Toro Bravo”.
Er zijn 200 miljoen aangeplante olijfbomen voor de productie van olijfolie. Verder zijn er rijstvelden, groenten en fruit, granen, wijngaarden, citrusvruchten, katoenplantages, kurkeik, enz.
De industrie werd weinig ontwikkeld en vertegenwoordigt slechts 14,4% van het Bruto Binnenlands Product. Een derde van de industrie is gerelateerd aan de landbouw.
Toerisme helpt tijdens de zomermaanden 1 miljoen mensen aan een job.

STEDEN
De belangrijkste steden (meer dan 100.000 inwoners) zijn: Sevilla (4e grootste stad van Spanje), Málaga (5e grootste stad van Spanje), Córdoba, Granada, Jerez de la Frontera, Almería, Cádiz, Huelva, Jaén, Algeciras, Marbella, Dos Hermanas en San Fernando.

CULTUUR
Andalusie heeft een belangrijke folklore met vele wortels in zijn rijke geschiedenis. De flamenco zang en dans vond zijn oorsprong in de streek Lucena-Sevilla-Cádiz. De feesten in Andalusië kennen in het algemeen een zeer grote publieke opkomst. De Semana Santa (Paasweek), Feria (stadsfeest), Romería (bedevaart) en landbouwfeesten zijn naast het Carnaval van Cádiz de meest belangrijke.
De Andalusische gastronomie baseert zich nog grotendeels op Arabische tradities met zijn typische soepen, vlees en zoetigheden. De meest bekende schotels zijn gazpacho (een soort koude soep), gefrituurde vis en zoetigheden op basis van honing, amandelen en pijnappelpit.

GESCHIEDENIS
De verschillende culturen die zich gedurende de eeuwen in Andalusië gevestigd hebben, hebben ook een erg rijke artistieke erfenis nagelaten. Resten van Feniciërs, Iberiërs en Romeinen zijn zeer waardevol. De belangrijkste monumenten dateren echter van de Moorse tijden. De belangrijkste zijn de moskee van Córdoba, het paleis Medina Azahara bij Córdoba, de alcazabas van Málaga en Almería, de Giralda toren in Sevilla en het Alhambra in Granada. Ook de katholieke overheersing heeft zijn bijdrage geleverd met indrukwekkende kastelen en prachtige kathedralen.

MODERNE GESCHIEDENIS
De recentere geschiedenis wordt gedonineerd door de bezetting door Napoleon, en de Spaanse Burgeroorlog van 1936-1939. De rechtse groeperingen kwamen als winnaar uit de strijd en Spanje werd vervolgens tot 1975 bestuurd door dictator Generaal Franco. Bij de dood van Franco werd de monarchie hersteld. Koning Juan Carlos I heeft de invoering van de democratie altijd ondersteund. In januari 1982 bekwam Andalusië een belangrijk deel autonomie. De socialisten (PSOE) hebben sindsdien altijd de macht gehad in de Andaluzische deelregering

Advertenties

Over serrato99

Owner of B&B Finca Serrato in Malaga , Spain
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s