Een nieuw leven Andalusie

Een nieuw leven in Andalucía.

In het jaar 2003 – 2004 hadden we de mogelijkheid om een jaar de wereld rond te reizen waarbij we vier continenten en meer dan 10 landen hebben bezocht. Tijdens zo’n jaar kom je met verschillende culturen in contact en het is onoverkomelijk dat daardoor je levensinstelling verandert. Eenmaal terug in Nederland viel ons de stress en het drukke leven extra op en we kwamen tot de conclusie dat het leven niet zozeer draait om geld en een fantastische carrière maar meer om de kwaliteit van het leven. Daarnaast waren we zo gewend aan het leven buitenshuis dat we in Nederland het gevoel hadden dat de muren op ons af kwamen. Uiteraard wisten we nog niet meteen wat we dan wél wilden maar in de daarop volgende periode kwam een plan tot leven en het kristalliseerde zich verder uit. We zouden een bed en breakfast beginnen in Andalucía en ons tevreden stellen met wat het leven ons daar te bieden had.

Omdat we nog geen van beiden ooit in Andalucía waren geweest, was de eerste stap het bepalen waar we ons precies zouden gaan vestigen. Na een uitgebreide oriëntatie in het zuiden van Spanje is de keuze gevallen op het gebied rond de Montes de Malaga (Bergen van Malaga). Dit is het gebied ten noordoosten van Malaga en staat bekend om de kleurvolle, sfeervolle omgeving, de tolerante en gezellige mensen en zijn milde microklimaat. Het gebied is eigenlijk een enorme vallei die in open verbinding staat met de Middellandse zee, omringd door bergen. Aan de invloed van de zee dankt het gebied zijn milde klimaat, ook wel getypeerd als het beste klimaat van Europa.

De streek is overwegend agrarisch, gericht op olijf- en amandelteelt en wijngaarden. De sfeer en het uiterlijk van de kleine dorpjes die door de hele vallei te vinden zijn is sterk beïnvloed door de Moorse bouwstijl. Veel wit met kleine straatjes en bloempotten. Volgens goed Spaans gebruik liggen de bewoners tussen twee en vijf uur ’s middags horizontaal en zijn de dorpjes geheel uitgestorven. Het is heerlijk om dan even in de smalle steegjes te verdwalen met als enig gezelschap een paar slapende honden.

Het gebied ligt zeer centraal ten opzichte van een aantal zeer bezienswaardige plaatsen als Sevilla, Ronda, Granada, Antequira, Cordoba en Malaga en de Middellandse zee met zijn prachtige stranden is nooit verder dan een half uur rijden. In en rond het gebied zijn uitgestrekte natuurparken met een diversheid aan speciale flora en fauna die nergens anders in Europa zo oorspronkelijk en weelderig voorkomt. De besneeuwde toppen van de Sierra Nevada waar in de wintermaanden volop wordt geskied zijn vanaf de hele valei te zien en zijn binnen een uur te bereiken. Dat maakt het mogelijk om ‘s morgens  op de ski’s te staan en in de namiddag in de zon van een lekker visje en een wijntje te genieten op een terrasje aan het strand. Uiteraard zijn er in de gehele omgeving mogelijkheden te over om te wandelen, te fietsen, te toeren en zelfs te sportduiken. De ideale locatie voor een B&B hadden we gevonden!

Nadat we het gebied hadden bepaald begon de zoektocht naar een goed pand, oftewel finca of cortigo. Deze termen worden ter plaatse driftig door elkaar gebruikt en niemand weet het exacte verschil. De betekenis is echter zoiets als respectievelijk landgoed of boerderij.

Het proces begon vanuit Amsterdam waar we honderden websites met duizenden huizen bekeken en toetsten aan de wensen en eisen die we hadden bepaald. Eenmaal door de selectie gekomen begon de communicatie per mail en telefoon met de betreffende makelaars. Maar al te vaak bleek de informatie op de websites niet te kloppen. Dezelfde huizen stonden met verschillende omschrijvingen, foto’s én prijzen op diverse websites. Het is zelfs een paar keer voorgekomen dat ik samen met makelaars op bezoek ging bij een pand en dat bleek dat ik het betreffende pand al eerder met een andere makelaar had bezocht. Erg onduidelijk dus allemaal.

Vervolgens belandde we in de webben van de Spaanse regelgeving over wat wel en niet kan en wel of niet geoorloofd is. De regels en wetten worden door iedereen anders geïnterpreteerd en uitgelegd. Na een aantal bezoeken aan Spanje hadden we echter een eigen interpretatie die volgens ons alleszins acceptabel en betrouwbaar is.

Na de communicatie over de specifieke cortigo’s reisde we vervolgens naar Andalucia om met de verschillende makelaars de verschillende huizen te bekijken. Uiteindelijk zijn we vijf keer naar Spanje geweest, hebben we duizenden kilometers in het gebied gereden en meer dan honderd huizen bekeken. Al snel bleek dat onze verwachtingen en de wensen en eisen die we onszelf hadden opgelegd erg hoog waren. De prijs was vaak erg hoog, de bijbehorende grond te klein, het gebied verkeerd of het pand veel te klein maar in februari vonden we eindelijk iets dat behoorlijk voldeed aan onze wensen.

Advertenties

Over serrato99

Owner of B&B Finca Serrato in Malaga , Spain
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s